Składniki:
paczka pierożków tortellini z serem albo mięsem,
mały majonez,
mała śmietana 12%,
dwa duże pomidory,
dwie średnie cebule,
250 g szynki konserwowej,
sól, pieprz, bazylia
Jak przyrządzić?
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu. Powinny wystygnąć, w tym czasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórek i kroimy w kostkę. Podobnie z już pokrojoną w kostkę cebulą - kładziemy ją na sitku i traktujemy wrzątkiem, by zmiękła, kroimy szynkę. Do tego wszystkiego dodajemy pierożki, śmietanę i majonez, przyprawiamy do smaku:)
Potrzebne przybory:
durszlak, sitko;)
Uwagi:
Pierożki zawsze gotuję ok. minuty krócej, niż zaleca się na opakowaniu, wtedy nie rozlatują się w trakcie mieszania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | glaukopis |