Masz przyjęcie i nie wiesz, jaką przystawkę podać? Na ciepło, na zimno? Proponujemy chrupiącą fasolkę szparagową zawiniętą w plastry słonej szynki szwarcwaldzkiej i posypaną uprażonymi orzeszkami piniowymi. Podana z nutą cynamonu i bazylii. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, a zajadając się nie potrzebujesz sztućców.
Składniki:
pół kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej,
10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
2 łyżki orzechów piniowych,
listki cynamonowej bazylii.
Jak przyrządzić?
Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by się nie rozpadała i była chrupiąca.
Na suchej patelni upraż dwie łyżki piniowych orzeszków.
Klika fasolek zawijaj w plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Ułóż na talerzu, posyp orzeszkami piniowymi i udekoruj listkami bazylii cynamonowej.
Podaję drugą wersję też pysznej przystawki.
Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możesz użyć szynkę parmeńską, a zamiast fasolki szparagowej, w sezonie ugotować pęczek zielonych szparagów, zamiast orzeszków piniowych możesz uprażyć pestki słonecznika, a udekorować popularną odmianą bazylii.
Jak podawać?
Na zimno lub na gorąco, może być bez sztućców.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |