Dzisiejsza propozycja to bogata wersja chłodnika z dodatkiem ogórków małosolnych i czosnku. Miłośników zimnych zup zapewne nie trzeba długo zachęcać. Letnie upały są w stanie skłonić do takiej kuchni nawet niezdecydowanych. Warto podsunąć im potrawę zapewniającą organizmowi solidny zestaw witamin i mikroelementów, a do tego zaskakującą wyjątkowym smakiem botwinki i innych warzyw.
Składniki:
1 pęczek botwinki,
3 łyżki śmietany,
½ litra maślanki,
½ litra gęstego jogurtu,
2 ząbki czosnku,
kilka rzodkiewek,
3 ogórki małosolne,
½ pęczka szczypiorku,
½ pęczka koperku,
3 jaja na twardo,
sok z ½ cytryny,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Botwinkę pozbawiamy liści, a łodyżki i buraczki kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka z zimna wodą (1/3 litra).
Gotujemy około 10-15 minut, do miękkości, z dodatkiem soku z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki kroimy w plasterki, szczypiorek i koperek siekamy.
Jajka kroimy na połówki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do garnuszka z buraczanym wywarem wlewamy jogurt, śmietanę i maślankę, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Jak podawać?
Chłodnik podajemy schłodzony z dodatkiem jajek przekrojonych na połówki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |