Koktajl z krewetek

Przepis kulinarny
Koktajl z krewetek Zobacz 5 zdjęć

Nazwa tej przystawki zapewne jest nieco myląca. Nie chodzi wszak o napój o smaku krewetek, tylko o krewetki w towarzystwie wspaniałego wynalazku ludzkości, czyli sosu koktajlowego. Choć w wielu źródłach sosem koktajlowym nazywa się dowolne miksy na bazie majonezu i ketchupu, to najprawdziwszy sos koktajlowy nie może się obyć bez koniaku i kilku kropel sosu Worcester. Nie ma dziś żadnego kłopotu ze zdobyciem tych składników, więc warto stworzyć w domu ten specjał. To wyśmienity sos do krewetek, innych owoców morza, ryb, wędlin i warzyw z grilla.

Składniki:

½ kg krewetek (sparzonych),
½ szklanka białego wina.

Sos:

¾ szklanki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka sosu Worcester,
1 łyżeczka koniaku,
szczypta ostrej papryki,
szczypta soli i pieprzu.

Dodatki:

sałata lodowa,
warzywa do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Do wysokiego naczynia wkładamy majonez, ketchup, sos Worcester i wlewamy koniak.

Przyprawiamy i miksujemy.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

W rondlu podgrzewamy ½ litra wody i ½ szklanki wina.

Gdy płyn się zagotuje, wrzucamy obrane ze skorupek krewetki i gotujemy dwie minuty.

Odcedzamy, studzimy i przekładamy do salaterek lub na talerze przyozdobione sałatą.

Polewamy sosem.

Jak podawać?

Podajemy w towarzystwie pieczywa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł

Koktajl z krewetek: Podobne przepisy

Koktajl z krewetek: wypróbuj również

Powiązane Tematy