Nazwa tej przystawki zapewne jest nieco myląca. Nie chodzi wszak o napój o smaku krewetek, tylko o krewetki w towarzystwie wspaniałego wynalazku ludzkości, czyli sosu koktajlowego. Choć w wielu źródłach sosem koktajlowym nazywa się dowolne miksy na bazie majonezu i ketchupu, to najprawdziwszy sos koktajlowy nie może się obyć bez koniaku i kilku kropel sosu Worcester. Nie ma dziś żadnego kłopotu ze zdobyciem tych składników, więc warto stworzyć w domu ten specjał. To wyśmienity sos do krewetek, innych owoców morza, ryb, wędlin i warzyw z grilla.
Składniki:
½ kg krewetek (sparzonych),
½ szklanka białego wina.
Sos:
¾ szklanki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka sosu Worcester,
1 łyżeczka koniaku,
szczypta ostrej papryki,
szczypta soli i pieprzu.
Dodatki:
sałata lodowa,
warzywa do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Do wysokiego naczynia wkładamy majonez, ketchup, sos Worcester i wlewamy koniak.
Przyprawiamy i miksujemy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
W rondlu podgrzewamy ½ litra wody i ½ szklanki wina.
Gdy płyn się zagotuje, wrzucamy obrane ze skorupek krewetki i gotujemy dwie minuty.
Odcedzamy, studzimy i przekładamy do salaterek lub na talerze przyozdobione sałatą.
Polewamy sosem.
Jak podawać?
Podajemy w towarzystwie pieczywa.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |