Zupy w Polsce mają długą tradycję. Coraz częściej odchodzimy jednak od tych zawiesistych, czasochłonnych na rzecz prostych i szybkich w przygotowaniu. Do takich należy zupa serowa. Prawdziwie kremowa, ma zdecydowany ostry smak. Można ją podawać solo lub z kluskami, grzankami… Ambitnym polecam świderki z kruchego ciasta, własnoręcznie przygotowane.
Składniki:
20 dag oscypka wędzonego i białego,
10 dag żółtego sera pełnotłustego,
10 dag sera pleśniowego dor blue,
5 dag sera topionego gouda,
cebula,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
2 kostki warzywne,
3 łyżki śmietany,
pęczek natki pietruszki,
pęczek koperku,
szklanka mąki,
2 jaja,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mąkę zagnieść z jajkami, łyżką śmietany, wodą i szczyptą soli.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Natkę i koperek drobno posiekać.
Ciasto rozwałkować.
Posypać połową natki i koperku, złożyć na pół i jeszcze raz rozwałkować.
Pociąć na pasy i skręcić w świderki.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Litr wody zagotować z kostkami warzywnymi.
Dodać cebulę, wszystkie pokrojone w kostkę sery(bez twardej skórki) i zmiażdżony czosnek.
Gotować ciągle mieszając, aż sery się rozpuszczą.
Zupę zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Posypać natką i koperkiem.
Jak podawać?
Podawać razem ze świderkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |