Sezon na szparagi trwa, korzystajmy z ich dobrodziejstwa. Delikatne, pełne witamin doskonale komponują się z dietetyczny sosem na bazie jogurtu naturalnego, młodych warzyw i ziół. Uprażone pestki dyni, seler naciowy i gruby szczypior to one tworzą wyrazisty smak, którego brakuje mdłym szparagom. Ta kombinacja jest po prostu idealna!
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów,
2 jajka,
1 gęsty jogurt naturalny 150 g,
1 łyżka majonezu light,
3 łodygi selera naciowego,
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku (grubego z dymki),
łyżka pokrojonej natki pietruszki (może być koperek),
4 rzodkiewki,
sól,
pieprz ziołowy,
3 łyżki pestek dyni.
Jak przyrządzić?
Ugotować dwa jajka na twardo.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe trzonki.
Ugotować w lekko osolonej wodzie, w wysokim garnku.
Uwaga, żeby nie rozgotować.
Wyjąć delikatnie z wody i ułożyć na półmisku. Jogurt naturalny połączyć z majonezem.
Warzywa i zioła umyć.
Rzodkiewkę zetrzeć na drobnej tarce.
Selera naciowego pokroić w półksiężyce. Szczypiorek od dymki i natkę pokroić drobno.
Dodać do jogurtu, doprawić do smaku.
Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, aż lekko zbrązowieją.
Jajka przekroić na cztery części wzdłuż i ułożyć na półmisku.
Polać całość sosem jogurtowym.
Udekorować selerem naciowym, natką i startą rzodkiewką.
Przysypać pestkami dyni.
Jak podawać?
Podawać na zimno, polane sosem.
Z sucharami bez cukru, grzankami lub bagietką.
Sos jogurtowy można podawać także oddzielnie w miseczce.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 14 zł |