Jedną z ważnych zasad dotyczących zdrowego odżywiania jest korzystanie z sezonowych warzyw i owoców. Ale do tego nie trzeba nikogo namawiać, stragany właśnie zapełniają się pysznymi nowalijkami. Sezon na szparagi trwa krótko, więc korzystajmy. Proponuję wiosenne danie, w którym rolę główną grają szparagi i mięso z indyka, a na drugim planie pojawiają się, ukryte przed oczami biesiadników, plastry chudego bekonu i czerwone wino.
Składniki:
1 kg piersi z indyka,
3 łyżki sosu sojowego,
1/4 szklanki czerwonego wina,
1 pęczek zielonych szparagów,
6 plastrów chudego bekonu,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Z piersi indyka wycinamy wzdłuż 6 plastrów, jak najcieńszych, o dużej powierzchni, by można było zawinąć w nie szparagi.
Skrapiamy je sosem sojowym i winem.
W rondelku gotujemy wodę.
Plastry mięsa zanurzamy we wrzątku na 3 minuty, odcedzamy.
Umyte szparagi, po kilka sztuk, układamy na plastrach indyka i plasterkach bekonu, zawijamy, jeśli potrzeba, spinamy wykałaczkami.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy grubo masłem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni, pierwsze 10 minut pod przykryciem.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami w dowolnej formie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |