Mięso drobiowe to chyba najłatwiejsze mięso w obróbce. Do tego doskonale komponuje się z warzywami i owocami. Można więc w dowolny sposób łączyć smaki, eksperymentować. Ja jednak podaję sprawdzony przepis. W delikatne filety drobiowe zawinęłam świeży ogórek i żółty ser, całość zapiekłam w sosie z dodatkiem wytrawnego wina. Kruche pikantne mięso z kurczaka w winnym sosie może stać się twoją popisową potrawą.
Składniki:
1 kg filetów z kurczaka,
15 dag pokrojonego w plastry żółtego sera,
2 świeże ogórki,
kieliszek białego wytrawnego wina,
pojemnik słodkiej śmietanki,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżka masła,
łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety z kurczaka podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki.
Na każdy filet kłaść plaster sera i kilka słupków ogórków.
Mięso zwinąć i spiąć wykałaczkami.
Wierzch obsypać ostrą papryką.
Tak przygotowane zrazy obsmażyć na oleju z każdej strony i przełożyć je na talerz.
Do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlać wino, śmietanę i mieszać, aż sos się zagotuje.
Następnie dodać masło i musztardę, włożyć zrazy i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Jak podawać?
Podawać z puree marchewkowym i z ziemniakami z wody posypanymi świeżym koperkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |