Prawie wszyscy lubimy naleśniki, więc i te w zupie, zamiast makaronu, spotkają się z uznaniem. Zwłaszcza, że są pełne aromatycznych ziół i pokrojone w cienkie krążki. Zupa pełna warzyw, wśród których królują pieczarki, będzie naprawdę sycąca.
Składniki:
Zupa:
30 dag pieczarek,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
pół szklanki śmietany,
natka pietruszki,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka masła,
kostka rosołowa.
Naleśniki:
szklanka mąki,
pół szklanki mleka,
2 jajka,
¼ szklanki wody,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w kostkę.
Do litra wody dodać warzywa, pieczarki, kostkę rosołową.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec wlać śmietanę.
Mąkę, jajka, mleko, wodę i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać pokrojoną natkę i koperek.
Smażyć naleśniki.
Jeszcze ciepłe zwijać w ruloniki, a te kroić na odcinki o szerokości 1 - 1,5 cm.
Jak podawać?
Krążki podawać razem z zupą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |