Wszyscy lubimy coś podjadać, głównie oglądając telewizję, czytając książkę, gazetę lub prowadząc niezobowiązujące rozmowy. Chcąc ograniczyć chrupanie niezdrowych chipsów, możemy przygotować zdrową przekąskę, która nie zaśmieca naszego organizmu. Serowe kulki to nic innego jak gotowane ciasto z dodatkiem parmezanu i pikantnym, gęstym sosem pomidorowym.
Składniki:
szklanka mąki,
szklanka wody,
pół kostki masła,
3 kopiaste łyżki parmezanu,
5 jajek,
puszka pomidorów,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka świeżej pokrojonej bazylii,
łyżka świeżego pokrojonego oregano lub pół łyżeczki suszonego,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
Gotować, aż ciasto zacznie zwijać się w kulkę i będzie odstawać od ścianek garnka.
Do ciepłej masy dodać dwie kopiaste łyżki parmezanu.
Do lekko przestudzonej masy dodać 4 jajka pojedynczo ciągle miksując.
Dużą blachę wyłożyć pergaminem, nabierać małe porcje ciasta i na papierze formować kuleczki, zachowując odstępy.
Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować każdą kulkę i posypać pozostawionym parmezanem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Pomidory z puszki zmiksować razem z koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, ziołami i czosnkiem.
Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Jak podawać?
Dip podawać razem z kulkami serowymi.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |