Polacy lubią grillować i wykorzystują ku temu każdą nadarzającą się okazję. Takie spotkania na świeżym powietrzu są doskonałą formą spędzania wolnego czasu z rodziną lub w gronie znajomych. Grillowanie nadaje sznytu nawet zwykłej kiełbasie czy kaszance. Mielone mięso też przyda się na grillu. Można z niego zrobić szaszłyki - miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Po takie mięso chętnie sięgają dzieci.
Składniki:
Pół kg wieprzowego mięsa mielonego,
2 cebule,
jajko,
bułka kajzerka,
pęczek natki pietruszki,
łyżka kminu rzymskiego,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
pół kg pieczarek,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Jedną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z połową masła i dodać do mięsa mielonego.
Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i również dodać do mięsa.
Wbić jajko i wrzucić połowę pokrojonej natki pietruszki.
Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Dobrze wyrobić mięso.
Z mięsa formować wałeczki i przez ich środek przeprowadzać patyczki do szaszłyków.
Kilka pieczarek nadziać na przygotowane szaszłyki.
Szaszłyki posypać kminem rzymskim.
Pozostałe pieczarki pokroić i razem z pokrojoną cebulą smażyć na maśle.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zmiksować i posypać resztą natki pietruszki.
Szaszłyki piec na grillu na aluminiowych tackach, obracając na drugą stronę.
Takie szaszłyki można też upiec w piekarniku z funkcją grill w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Szaszłyki podawać razem z sosem pieczarkowym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |