Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami

Przepis kulinarny
Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami Zobacz 11 zdjęć

Polacy lubią grillować i wykorzystują ku temu każdą nadarzającą się okazję. Takie spotkania na świeżym powietrzu są doskonałą formą spędzania wolnego czasu z rodziną lub w gronie znajomych. Grillowanie nadaje sznytu nawet zwykłej kiełbasie czy kaszance. Mielone mięso też przyda się na grillu. Można z niego zrobić szaszłyki - miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Po takie mięso chętnie sięgają dzieci.

Składniki:

Pół kg wieprzowego mięsa mielonego,
2 cebule,
jajko,
bułka kajzerka,
pęczek natki pietruszki,
łyżka kminu rzymskiego,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
pół kg pieczarek,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Jedną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z połową masła i dodać do mięsa mielonego.

Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i również dodać do mięsa.

Wbić jajko i wrzucić połowę pokrojonej natki pietruszki.

Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Dobrze wyrobić mięso.

Z mięsa formować wałeczki i przez ich środek przeprowadzać patyczki do szaszłyków.

Kilka pieczarek nadziać na przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki posypać kminem rzymskim.

Pozostałe pieczarki pokroić i razem z pokrojoną cebulą smażyć na maśle.

Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zmiksować i posypać resztą natki pietruszki.

Szaszłyki piec na grillu na aluminiowych tackach, obracając na drugą stronę.

Takie szaszłyki można też upiec w piekarniku z funkcją grill w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Szaszłyki podawać razem z sosem pieczarkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt19 zł

Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami: Podobne przepisy

Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy