Składniki:
Podstawa:
mięso mielone, cebula, czosnek, pomidor, przecier pomidorowy, papryka, cukinia.
Mam - nie mam:
marchew, pitruszka, seler, por, brukselka, fasolka szparagowa.
Przyprawy:
sól, pieprz, chili, papryka czerwona, oregano, bazylia, imbir, kurkuma, ew. cząber (może być mieszanka indyjska).
Jak przyrządzić?
Mięso z cebulą i czosnkiem i przyprawami przesmażyć + całą resztę. Podlać wodą na równi z zawartością garnka. Udusić do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody(bierzemy 1 łyżeczkę mąki na 1 szklankę płynu, trzeba oszacować ilość mokrego. Nie trzeba wlewać rozprowadzonej mąki na raz).
Jak podawać?
Sosem polewamy makarony, ryż, kasze, lub jemy z chlebem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Urszula |