Sk艂adniki:
Podstawa:
mi臋so mielone, cebula, czosnek, pomidor, przecier pomidorowy, papryka, cukinia.
Mam - nie mam:
marchew, pitruszka, seler, por, brukselka, fasolka szparagowa.
Przyprawy:
s贸l, pieprz, chili, papryka czerwona, oregano, bazylia, imbir, kurkuma, ew. cz膮ber (mo偶e by膰 mieszanka indyjska).
Jak przyrz膮dzi膰?
Mi臋so z cebul膮 i czosnkiem i przyprawami przesma偶y膰 + ca艂膮 reszt臋. Podla膰 wod膮 na r贸wni z zawarto艣ci膮 garnka. Udusi膰 do mi臋kko艣ci. Zag臋艣ci膰 m膮k膮 ziemniaczan膮 rozprowadzon膮 w ma艂ej ilo艣ci zimnej wody(bierzemy 1 艂y偶eczk臋 m膮ki na 1 szklank臋 p艂ynu, trzeba oszacowa膰 ilo艣膰 mokrego. Nie trzeba wlewa膰 rozprowadzonej m膮ki na raz).
Jak podawa膰?
Sosem polewamy makarony, ry偶, kasze, lub jemy z chlebem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Urszula |