Sk艂adniki:
- 4 filety z dorsza.
Sos:
- 6 lyzek miety,
- 1 lyzka pietruszki,
- 1 zabek czosnku,
- 1 lyzka startego parmezanu,
- 1 lyzka gestej slodkiej smietanki,
- 1 lyzka balsamicznego octu winnego,
- 3 lyzki oliwy z oliwek,
- sol,
- pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
W piekarniku na 150 stopni zgrilowac dorsze na zlotawy kolor. W miedzyczasie zrobic pesto: posiekana miete, pietruszke, zmiazdzony czosnek i reszte zmiksowac w blenderze lub robocie kuchennym na gladka mase.Na kazda rybke serwowac lyzke pesto. Znakomicie smakuje z zielonymi jarzynami, jak zielona mloda fasolka szparagowa, lekko podgotowana (4 min.), zeby byla chrupka. Oczywiscie cwiartka cytryny lub limonki (opcjonalnie) do lekkiego skropienia.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | ashka |