Składniki:
Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- kostka margaryny,
- ½ szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¾ szkl. cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku,
- 15 dag orzechów mielonych.
Oprócz tego upiec należy cienki biszkopt (składniki na jego upieczenie nie zostały podane).
Krem:
- 1l mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- kostka margaryny.
Przełożenie:
- 2 galaretki zielone,
- polewa.
Jak przyrządzić?
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godz.
Ciasto podzielić na 4 części.
Z jednej upiec placek. 3 części wałkowac osobno na długości blaszki.
Posmarowac powidłem śliwkowym, posypać mielonymi orzechami i zwinąc rolady. Piec w temp 200 stopni przez 20-30 min.
Wykonanie kremu:
W ¼ szkl. mleka roztrzepać jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń z obu mąk i jajek.
Margaryne utrzec i dodawać po jednej łyżce przestudzony budyń.
Wykonanie przełożenia:
Galaretki przygotować wg przepisu. Na upieczony cienki placek kruchy wyłożyć ½ kremu. Na nim ułożyć rolady. Pomiędzy wlac tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem.
Dekorować polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Anetta |