Składniki:
- 9 jaj,
- 2 cukry waniliowe,
- 1,5 szkl. cukru,
- 0,25 szkl. oleju,
- 1,5 szkl mąki,
- 2 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 czerwony kisiel,
- 1 łyżka maku suchego,
- 1 łyżka kakao,
- 1,5 łyżki mąki do części żółtej,
- olejek cytrynowy.
Masa:
- 1 śmietana 30% (łaciata),
- 1 szkl. mleka,
- 1 śnieżka,
- 1,5 łyżki żelatyny w 0,5 szkl. wody,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
Białko ubić z cukrem waniliowym, dodac cukier, olej, 1,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozdzielić na 4 części.
Do 1. dodac 9 żółtek i 1,5 łyżki mąki
Do 2. kakao.
Do 3. kisiel.
Do 4. mak.
Białą częśc wylać na blachę, na nią układać kupkami pozostałe części. Piec ok. 55 min., po upieczeniu przekroić na 3 części, nasączyc (2 szklanki wody + olejek cytrynowy) i przełożyć masą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Aneta |