Składniki:
- 0,5 kg mleka w proszku,
- ok. 7 łyż. kakao,
- kostka masła roślinnego,
- 0,5 szkl. śmietany,
- 1,5 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- migdały,
- orzechy,
- 2 paczki herbatników.
Jak przyrządzić?
Śmietanę, cukier, cukier waniliowy, masło gotować 10 min na bardzo wolnym ogniu. Mleko i kakao wymieszać ze sobą. Zestawić masę z ognia, wsypać mleko z kakao i bardzo szybko wymieszać. Dodać migdały,orzechy i wymieszać. Dno blachy wyłożyć herbatnikami resztę można pokruszyći wrzucić do masy.Wszystko to trzeba zrobić bardzo szybko, bo całość szybko gęstnieje. Wylać na blachę, zostawić do odparowania i wystygnięcia, potem wstawić do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | goszka |