Składniki:
1) Pomidory - 4 szt.
2) Tuńczyk w zalewie - 2 puszki
3) Cebula - 1 średnia
4) Majonez
5) Oliwa z oliwek
6) Sól
7) Pieprz
8) Bazylia (najlepiej świeże)
9) Oregano (najlepiej świeże)
10) Czosnek
11) Sok z cytryny
12) Rzeżucha lub koper
Jak przyrządzić?
Przyrządzić sos: oliwę z oliwek połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, bazylią, oregano i czosnkiem - wg własnego gustu. Wstawić do lodówki.
Pomidory wydrążyć. Środek nie będzie potrzebny, więc można zjeść lub inaczej zagospodarować :)
Tuńczyka po odlaniu wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulką, tak aby storzyć pastę.
Nałożyć do pomidorów. Wierzch każdej połówki posypać dużą ilością rzeżuchy lub kopru. Połówki nafaszerowanych pomidorów podawać na dużych talerzach, polane sosem i posypane wokoło grubo zmielonym pieprzem.
Jak podawać?
Połówka pomidora na talerzu obiadowym,posypana rzeżuchą, polana sosem. Brzegi talerza posypać ziołami lub grubo zmielinym pieprzem.
Uwagi:
Przed podaniem, o ile składniki nie były zimne, powinno się wstawić nasz starter do lodówki.
Wygląda efektownie i jest pyszne!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Agnieszka |