Rzeżucha: właściwości
ALICJA • dawno temuZielone listki rzeżuchy to nie
tylko wspaniała ozdoba wielkanocnego stołu. Rzeżucha jest cennym źródłem
witamin i środkiem wspomagającym oczyszczanie organizmu z toksyn. Co więcej,
reguluje poziom cukru we krwi. Na co pomaga rzeżucha?
Rzeżucha — witaminy
Rzeżucha ma specyficzny, ostry smak i intensywny zapach,
dlatego nie wszyscy ją lubią. Jest bogata w witaminę C i E oraz witaminy z
grupy B. Ponadto zawiera sole mineralne — magnez, żelazo, chrom i jod. Aż żal
nie skorzystać z takiego bogactwa witamin. Zamiast faszerować się sztucznymi
preparatami witaminowymi wzbogać jego dietę o naturalne witaminy.
Rzeżucha
– zastosowanie
W
medycynie ludowej rzeżucha to lekarstwo na wrzody skóry i pasożyty jelit. Ma
likwidować objawy zmęczenia oraz zapobiegać infekcjom układu moczowego. Ponadto
wspomaga pracę układu pokarmowego. Przemycana w kanapce niejadków, poprawi ich
apetyt. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów zalecana jest osobom z
anemią. Rzeżucha zawiera siarkę, która jak wiadomo, wzmacnia włosy. Podobno
wyciąg z rzeżuchy wygładza skórę i zapobiega powstawaniu wyprysków.
Napar z
rzeżuchy
Mikstura
przyrządzona z łyżki startego korzenia pietruszki, dwóch łyżek rzeżuchy i
połową szklanki wrzątki działa moczopędnie i wspomaga leczeniezapalenia pęcherza
moczowego.
Jak wyhodować rzeżuchę?
Rzeżucha wyrośnie praktycznie na każdym oknie. Potrzebuje
przede wszystkim wilgoci. Przygotuj niewysoki pojemniczek (może być to zwykła
miseczka lub głęboki talerz), ligninę lub watę, trochę wody oraz nasiona rzeżuchy.
Włóż ligninę/watę do pojemniczka i obficie polej wodą, aż cała nią przesiąknie.
Teraz możesz posypać ją nasionkami. Skrop je odrobiną wody. Pilnuj, aby podłoże
nie wyschło (podlewaj raz lub dwa razy dziennie, w zależności od szybkości
wyparowywania wody). Po kilku dniach rzeżucha będzie gotowa do spożycia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze