Właściwości granatu
ALICJA • dawno temuGranaty to owoce przypominające rozmiarem średniej wielkości
pomarańcze. Pokryte purpurową, skórzastą łupinką, zawierają wewnątrz liczne
nasionka otoczone soczystym, czerwonym miąższem. Spożywane są zarówno na
surowo, jak i w postaci galaretek, czy soku o specjalnej nazwie – grenadyna. Owoc
granatu ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i
kosmetycznym. Sprawdź, co ci da wgryzanie się w tą bombę witaminową.
Profilaktyka nowotworów
Jak donoszą amerykańscy uczeni, sok z granatów zapobiega
rozwojowi raka piersi. Podczas badań odkryto, że substancje zawarte w soku
hamują produkcję estrogenu — hormonu przyczyniającego się do rozwoju nowotworu
piersi. Być może, dzięki tym właściwościom, grenadyna okaże się pomocna w leczeniu
objawów menopauzy. Jednak w tej materii niezbędne są dalsze badania.
Dla zdrowia…
W owocu granatowca znajdują się duże pokłady witaminy C,
niacyny, potasu, błonnika, białka i kwasów organicznych. Dzięki nim granat
przyczynia się do leczenia chorób układu trawiennego, serca, układu krążenia, obniżenia
ciśnienia krwi, łagodzenia stanów zapalnych, a także przeciwdziałania rozwojowi
nowotworów oraz starzeniu się skóry. Spożywanie świeżych owoców zalecane jest
przy gorączce i przeziębieniach. Co ciekawe, grenadyna likwiduje zaburzenia erekcji, dlatego została
okrzyknięta naturalnym napojem miłosnym.
… i urody
Zawiera antyoksydanty, które chronią skórę przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników. Granat regeneruje skórę i przyspiesza gojenie się
ran. Wygładza zmarszczki, stymulując proces łączenia kolagenu i elastyny. Nawilża,
odżywia i ujędrnia skórę. Częste spożywanie owocu poprawi koloryt i ukrwienie
tkanki skórnej.
Kupując owoc, wybieraj te sztuki, które są ciężkie, ale mają na tyle miękką skórkę, aby dało się ją delikatnie wdusić. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że są świeże i dojrzałe. Im dłużej granaty leżakują na sklepowej półce, tym więcej wody z nich wyparowuje.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze