Rzeżucha - witaminy na wiosnę
TYNKA • dawno temuRzeżucha to źródło bardzo potrzebnych naszemu organizmowi witamin. Niepozorna roślinka ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Powinnyśmy korzystać z tego malutkiego dobrodziejstwa zwłaszcza w okresie wczesnej wiosny, kiedy ciało jest wyczerpane zimą, potrzebuje oczyszczenia, energii i odżywienia. Dlaczego warto jeść rzeżuchę?
Rzeżucha – witaminyRzeżucha to źródło wielu cennych dla naszego organizmu mikroelementów. Zawiera witaminy: A, B1 B2, C, E, K, PP, a także sole mineralne, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, fosfor, chrom, siarkę i jod. Ta długa lista powinna nas bezwzględnie zachęcić chociażby do siania rzeżuchy na wacie i sięgania po nią każdego dnia.
Rzeżucha – właściwościDoświadczene z rzeżuchąuczy, że ma bardzo wiele cennych właściwości. Dawniej stosowano ją jako lek na owrzodzenia skóry i pasożyty jelit. Znana była także jako środek do dezynfekcji jamy ustnej. Malutka roślinka przyspiesz trawienie i pobudza apetyt. Dzięki niej trzustka pracuje sprawnie i obniża się poziom cukru we krwi. Po rzeżuchę powinny sięgać osoby z anemią, chorobą wieńcową, z zaburzeniami krążenia i dolegliwościami reumatycznymi.
Rzeżucha – uprawa dla urodyTe malutkienasiona do kiełkowania pomagają nie tylko naszemu zdrowiu, ale także urodzie. Jedzenie rzeżuchy to świetny sposób na trądzik i łojotokową cerę. Warto też zrobić sobie sałatkę z rzeżuchy i cieszyć się mocnymi włosami i paznokciami. Toksyny w organizmie nagromadzone podczas zimy, to dla rośliny żaden problem. Poradzi sobie nawet z wiosennym przesileniem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze