Składniki:
- pół kilo mąki,
- pół kilo margaryny,
- 1 szklanka kwaśnego mleka,
- szczypta soli,
- marmolada (może być twarda lub pół miękka).
Jak przyrządzić?
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na całą noc (aby było twarde). Rano ciasto rozwałkować na duży placek o grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o bokach 6 cm (ale mogą być i większe i mniejsze - jak kto woli), w środek kwadratów nakładać marmoladę i zagnieść dwa rogi do środka (dobrze przycisnąć, żeby się nie rozlepiły). Blachę wysmarować margaryną i układać ciasteczka. Piec w temperaturze 250 stopni, aż się lekko zrumienią. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |