Składniki:
- pory /5 dużych szt./,
- mięso mielone /2 paczki/,
- olej /do smażenia/,
- serki topione śmietankowe /4 szt./,
- natka pietruszki,
- kostki rosołowe /5 szt./,
- sól, pieprz do smaku,
- grzanki /tosty/.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę w sporym garnku, rozpuścić kostki rosołowe. Pory pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dusić ok. 20 min. do zmięknięcia. Wrzucić do wywaru. Przesmażyć mięso mielone – rozdrabiając widelcem /ok. 10 min/. Odlać z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu. Przełożyć do zupy. Gotować jeszcze ok. 20 min. Serki topione rozmieszać w oddzielnym naczyniu dodając stopniowo po kilka łyżek wywaru. Połączyć z zupą. Posypać pokrojoną natką (niekoniecznie). Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub tostami.
Uwagi:
Zupa jest bardzo smaczna, prosta w przyrządzaniu. Moje dzieci, które nie jadają porów (drgawki na samą nazwę) - zajadają się!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | na 4-os. rodzinę, na 2 dni |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | kujawianka |