Wątróbka nie jest zbyt lubiana i popularna w kuchni, być może zawdzięcza to swemu nieapetycznemu wyglądowi. Jednak jest to produkt bardzo cenny, ze względu na dużą zawartość żelaza i innych składników odżywczych. Odpowiednio przygotowana, podana z pomysłem, staje się smacznym i niedrogim daniem. Pewnym urozmaiceniem smażonej wątróbki jest sos z awokado, który powoduje, że wątróbka smakuje zupełnie inaczej.
Składniki:
pół kg drobiowej wątróbki,
łyżka masła,
3 łyżki oleju,
pęczek pietruszki,
szklanka mleka,
sól,
pieprz,
2 awokado,
2 łyżki soku z cytryny,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
100 g gęstego jogurtu.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę oczyścić z włókien, dokładnie umyć i zalać szklanką mleka.
Odstawić na godzinę.
Następnie wątróbkę przełożyć na sito i dokładnie odsączyć z mleka.
Olej i masło rozgrzać na patelni i smażyć wątróbkę około 5 minut.
Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wykroić miąższ i natychmiast pokropić cytryną.
Cebulę drobno pokroić, dodać zmiażdżony czosnek, połączyć z awokado i jogurtem.
Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Wątróbkę podawać posypaną natką pietruszki razem z sosem awokado.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |