Kojarzy się nam z dzieciństwem. By była lekka, puszyste, ze złotą wypieczoną skórką – taka jak u babci - musimy włożyć trochę pracy i cierpliwości. Ciasto powinno być wyrabiane tak długo, aż będzie odstawać od ręki, musi też mieć czas na wyrośnięcie. Po spełnieniu tych warunków efekt murowany. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia babki drożdżowej nie da się z niczym porównać.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
5 dag drożdży,
pół kostki masła,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki rodzynek,
szklanka mleka.
Lukier:
szklanka cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki wrzącej wody.
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Kilka łyżek ciepłego mleka połączyć z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru.
Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn i wymieszać.
Następnie dodać utarte żółtka i pozostałe ciepłe mleko.
Ciasto wyrabiać rękami i podczas wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło.
Gdy ciasto będzie odstawać od dłoni, dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Formę do babek wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wrzącej wody.
Upieczoną i wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować bakaliami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |