Keks mięsny

Przepis kulinarny

Składniki:

800 g mięsa mielonego mieszanego, po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, 250 g mozzarelli, ząbek czosnku, łyżka tymianku, pieprz, rozmaryn, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu, 2 jajka, 1 białko, sól

Jak przyrządzić?

Paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmazyć razem na oleju ok. 8 min. Ser pokroić w kostkę, dodać do papryki. Dodać resztę składników oprócz białka i rozmarynu. Podsmażyć. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Rozsmarować nożem zanurzonym we wrzątku. Posmarować roztrzepanym białkiem, obłożyć rozmarynem. Piec 15 min w temp. 220 st., zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 min.

Potrzebne przybory:

duża patelnia, forma do pieczenia (keksówka), nóż, deseczka do krojenia, ewentualnie gosposia...

Jak podawać?

Na ciepło, z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina do kanapek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Porcjeok. 6
Kalorycznośćśrednia
AutorJusta & Maciek

Keks mięsny: Podobne przepisy

Keks mięsny: wypróbuj również

Powiązane Tematy