Składniki:
800 g mięsa mielonego mieszanego, po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, 250 g mozzarelli, ząbek czosnku, łyżka tymianku, pieprz, rozmaryn, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu, 2 jajka, 1 białko, sól
Jak przyrządzić?
Paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmazyć razem na oleju ok. 8 min. Ser pokroić w kostkę, dodać do papryki. Dodać resztę składników oprócz białka i rozmarynu. Podsmażyć. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Rozsmarować nożem zanurzonym we wrzątku. Posmarować roztrzepanym białkiem, obłożyć rozmarynem. Piec 15 min w temp. 220 st., zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 min.
Potrzebne przybory:
duża patelnia, forma do pieczenia (keksówka), nóż, deseczka do krojenia, ewentualnie gosposia...
Jak podawać?
Na ciepło, z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina do kanapek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Justa & Maciek |