Składniki:
4 banany, 4 porcje lodów śmietankowych, kieliszek aromatycznego rumu, 2 łyżki cukru, kopiasta łyżeczka dobrego gatunkowo, ciemnego kakao, 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady, łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Jak przyrządzić?
Zagotowujemy 1/2 szklanki wody z cukrem i rumem, na wrzątek wrzucamy pokrojone w skośne plastry banany, trzymamy na ogniu minutę (w żadnym wypadku dłużej!), odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.Wyjęte łyżką cedzakową ciepłe plasterki bananów rozkładamy w równych ilościach na płaskich, wychłodzonych w lodówce talerzykach, a do syropu, w którym gotowały się banany, dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, kawę i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsty, aromatyczny, o aksamitnej konsystencji sos. Przed podaniem deseru na talerzykach z zimnymi bananami kładziemy porcje lodów i zalewamy sosem. Podajemy bez innych dodatków.
Potrzebne przybory:
niewielki garnek, ochłodzone talerzyki
Jak podawać?
Podawać na talerzykach średniej wielkości.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Olusia (Will Vandom) |