Składniki:
250 g makaronu (najlepiej orecchiette, ale może być własciwie każdy, byle był krótki), 1 czerwona papryka, 150 g wędzonego łososia, 200 ml śmietanki, oliwa z oliwek, 1-2 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Paprykę wstawić do piekarnika nastawionego na 180-200 stopni i piec, aż skórka całkowicie zbrązowieje. Następnie wyjąć ją z piekarnika i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Kiedy już troszkę ostygnie, dokładnie zdjąć skórkę. Obraną paprykę zmiksować. Łososia pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek, potem dodać łososia, paprykę i wreszcie dodać przyprawy. Gotować 10-15 minut, aż sos nabierze jednolitego koloru i gęstosci. Wymieszać z makaronem. Naprawdę bardzo dobre i w gruncie rzeczy nieskomplikowane!
Jak podawać?
Bez parmezanu!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Maleena |