Składniki:
1 kg piersi drobiowych, 1 kg słoniny, 2 kg cebuli,
przyprawy (ja używam przyprawy złocistej i staropolskiej do kurczaka firmy Kamis, maggi, bazylii)
Jak przyrządzić?
Piersi umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać przyprawami i na ok. 1 godz. wstawić do lodówki.Słoninę dobrze schłodzić - będzie się lepiej kroiła - i pociąć w cienkie plasterki.Cebulę pokroić w talarki, można posolić, to trochę zmięknie.Na plasterek piersi położyć plasterek słoniny i zwinąć (słonina do środka, pierś na zewnątrz).Nabijać na patyki roladkę na przemian z cebulą.Szaszłyki są naprawdę smaczne i soczyste.
Jak podawać?
Świetnie smakują z sałatką grecką.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Autor | bik74 |