Składniki:
25 dag masła,
3 szkl. mąki,
4 jajka,
1/2 proszku do pieczenia (małego),
1 szkl. mleka,
1 cukier waniliowy,
1,5 szkl. cukru, sól.
Lukier:
1 szkl. cukru pudru,
1 łyżka soku cytrynowego,
3 łyżki gotowanej wody,
1 łyżka ciemnego kakao,
olejek rumowy,
wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy z całymi jajkami i cukrem, dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Porcjami wsypujemy do utartych jaj, na przemian dolewając mleko, miksujemy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku, początkowo na słabym ogniu, a po 25 minutach w 180 st. Nie zaglądamy. Po 45 min sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest upieczone - gasimy ogień, a po 5 min wyjmujemy. Po wystygnięciu polewamy lukrem i posypujemy wiórkami.Smacznego.
Uwagi:
Ciasto należy do suchych ciast, pyszny dodatek do herbatki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdalena |