Składniki:
średnia cukinia, makaron, bułka tarta, masło, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
W czasie gdy makaron będzie się gotował, pokrój umytą cukinię w cienkie prostokąciki (razem ze skórką, tak aby na każdym prostokącie pozostał kawałek skórki). Na patelni rozpuść około pół łyżki masła, wrzuć pokrojoną cukinię, przypraw solą i pieprzem (do smaku) i podsmaż na średnim ogniu. Na drugiej patelni rozpuść nieco mniej masła i wsyp 2-3 duże łyżki bułki tartej (ile kto lubi). Zasmaż lekko bułkę tartą, cukinię doprowadź do miękkości. Na koniec zmieszaj smażoną bułkę z cukinią i podsmaż sekundkę. Na gorący makaron nałóż cukinię z bułką tartą. Smacznego!
Uwagi:
W tej potrawie makaron powinien być przygotowany własnoręcznie - niestety ja tego nie potrafię.Najlepiej, aby kształt makaronu był taki sam jak kształt pokrojonej cukinii, czyli cienkie (płaskie) prostokąty.Aby na prostokątach cukinii pozostało zawsze trochę skórki, wystarczy pokroić cukinię wzdłuż, w plastry, a następnie każdy plaster w poprzek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | fief |