Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa, sól, pieprz, olej, czosnek - ile kto lubi (ja uzywam 1 ząbka), przyprawy: majeranek (najwięcej), bazylia, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę kroimy na plastry grubości 1,5 cm, nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku.Następnie każdy plaster obtaczamy dokładnie w mieszance ziół.Ja na jedną polędwiczkę zużywam tyle ziół, ile się mieści w głębokim talerzu.Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju - krótko - czekamy tylko, aż mięso zbieleje pod wpływem temperatury.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, patelnia
Jak podawać?
Polecam z ryżem długoziarnistym (dodać curry przy gotowaniu ryżu) i pieczarkami smazonymi na patelni, i czerwonym winem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Kate |