Składniki:
4-5 paczek herbatników.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotować ok 3 godz. na toffi w wodzie),
1 kostka masła.
Polewa:
6 łyżek cukru,
6 łyżek kakao,
6 łyżek wody,
1/2 kostki masła lub margaryny.
Jak przyrządzić?
Biszkopt z 3 jajek upiec na blaszce prostokątnej. Masa: masło ubijamy mikserem na piórka, dodajemy mleko ugotowane i ostudzone, ubijamy do czasu aż powstanie jednolita masa i nią smarujemy biszkopt. Na masę układamy herbatniki. Jeśli chodzi o polewę, to trzeba po prostu rozpuścić wszystkie składniki, przestudzić ją lekko i ciepłą polać herbatniki.
Uwagi:
Herbatniki można posmarować alkoholem, jeśli ktoś lubi np. wódką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | asik123 |