Składniki:
75 dag piersi indyka,
1/2 kg pieczarek,
4 pory,
1/2 litra śmietany kremówki,
vegeta (lub jarzynka)
Jak przyrządzić?
Pierś indyka pokroić w plastry, panierować w mące, jajku i bułce tartej, krótko obsmażyć na złoty kolor na maśle. Pory umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki wytrzeć (Makłowicz zabrania je myć) i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: kotlety z piersi indyka, warstwę porów (posypać jarzynką), warstwę pieczarek (posypać jarzynką) i tak na przemian. Zalać całość śmietaną, szczelnie przykryć (żeby nie kipiało, można dodatkowo pod pokrywą uszczelnić folią aluminiową). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. ok. 2 godz.
Potrzebne przybory:
standard
Jak podawać?
Najlepiej z białym pieczywem, można z ryżem.
Uwagi:
Potrawa bardzo wygodna na przyjęcie, bo można zrobić z wyprzedzeniem. Zawsze robi na gościach piorunujące wrażenie - jest to naprawdę zadziwiająco smaczne danie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Miqś |