Składniki:
jogurt naturalny (gęsty, np. Bakoma), śmietanka 18%, 1/2 ogórka zielonego (średniej wielkości), pęczek rzodkiewek, majonez (ja daję Winiary Dekoracyjny), pęczek koperku, kostka sera białego (tłusty, półtłusty, jaki chcecie:)), sól, pieprz biały i czarny mielony, no i czosnek oczywiście, ja daję 4-5 ząbków
Jak przyrządzić?
Obierz ogórek, przekrój na ćwiartki i oddziel pestki, posiekaj, wrzuć do miseczki.Posiekaj rzodkieweczki i do miseczki:)Dopraw solą, pieprzem białym i do lodówki na 10-15 min.Potem dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaj 500 ml jogurtu, 3-4 łyżki (te duże stołowe:) majonezu, 2 łyżki (już wiecie jakie) śmietanki (kwaśnej 18%), kostkę sera białego i zmiksuj. Na koniec posiekaj koperek i dodaj do masy. Wymieszaj i dopraw do smaku, dodaj pieprz czarny, koniecznie świeżo zmielony.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
deska, nóż (ja mam duży), miska i mikser, no i łyżka duża stołowa:))
Jak podawać?
W czymkolwiek, co masz;) Świetny do mięs i do tego, co lubisz z sosem czosnkowym (czyli do wszystkiego).
Uwagi:
Najlepszy jest na drugi dzień, po prostu ogień:))Możecie dać więcej czosnku, ja daję tyle, bo potem mnie wyzywają w domu, że ostre jak smok (ale i tak rąbią, że uszy się trzęsą).
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | f-dolas |