Składniki:
Ciasto: 30 dag cukru,
25 dag miękkiego masła,
3 jajka,
250 ml mleka,
50 dag mąki,
10 dag mielonych orzechów laskowych,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatki: 1 słoik galaretki porzeczkowej (10 dag),
20 dag grubo siekanych orzechów laskowych,
2 tabliczki białej czekolady,
30 orzechów laskowych do przybrania.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian jajka i porcje mleka. Mąkę przesiać, połączyć z orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy, całość starannie wymieszać. Głęboką blaszkę wyłożyć pergaminem, napełnić przygotowanym ciastem, wierzch wyrównać. Piec 30-35 min w temp. 180 st. Wyjąć, ostudzić. Zimne ciasto pokroić na ciastka. Powinno się otrzymać około 30 kwadratów. Galaretkę porzeczkową wyjąć ze słoika, podgrzać w rondelku, cieniutką warstwą posmarować boki ciastek. Zanim galaretka zastygnie, obtoczyć boki posiekanymi orzechami i lekko docisnąć. Czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch ciasta (najlepiej za pomocą pędzelka), każdą porcję udekorować orzechem laskowym. Odstawić do zastygnięcia na 15-20 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |