Składniki:
ok. 1/2 kg pieczarek, 3 średnie ziemniaki, 1 mała lub średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku, mała pierś z kurczaka, natka pietruszki, łyżka masła, 1,5 kostki rosołowej, vegeta, sól, pieprz, maggi (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Do małego garnka wlej około 3 szklanek wody, włóż pierś z kurczaka (może być przekrojona wzdłuż, aby krócej się gotowała), wsyp obrane, umyte i pokrojone drobno ziemniaki, dodaj kostkę rosołową i trochę soli. Wstaw na średni ogień do gotowania.Na patelni rozpuść masło, dodaj wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Przypraw je vegetą i sporą ilością pieprzu, smaż na małym ogniu do zarumienienia (nie pozwól, by wyciekła z nich cała woda, niech pozostaną trochę jędrne). Gdy pieczarki się zarumienią, zdejmij je z ognia i oddziel kilka sztuk. Z garnka wyjmij ugotowane mięso (ziemniakom pozwól się gotować do wyraźnej miękkości) i odstaw do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie, porozrywaj je wzdłuż ścięgien na drobne, cienkie nitki.Pieczarki z patelni zmieszaj z ugotowanymi ziemniakami w wywarze, następnie bardzo dokładnie zmiksuj.Do kremu dodaj nitki kurczaka i odłożone wcześniej pieczarki. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody, jeśli zbyt wodnisty, dodaj łyżkę śmietany i delikatnie zagotuj. Zupę przypraw vegetą, odrobiną maggi i natką pietruszki.
Jak podawać?
Można podawać z chlebem, ale ze względu na ziemniaki zawarte w kremie nie jest on potrzebny :-)
Uwagi:
Śmietanę można dodać bez względu na gęstość kremu - złagodzi smak i doda delikatności.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | fief |