Składniki:
1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 40 dag jabłek, 1/4 szklanki mleka, 2 dag drożdży, 1 jajko, 2 łyżki masła, pół łyżki soku z cytryny, nieco cynamonu, tłuszcz do smażenia (np. olej)
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Poczekać, aż wyrośnie. Następnie dodać roztopione masło, jajko, wyrobić ciasto i odstawić na ok. 20 min.Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem cytrynowym, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i odstawić na kilka minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek (ok. 1 cm grubości). Powinno nieco podrosnąć. Nastepnie rozłożyć na cieście jabłka i zwinąć w rulon. Brzegi skleić pozostałym w skorupce jajkiem. Roladę pokroić na plastry ok. 1,5 cm.Na patelni rozgrzać tłuszcz i porcjami smażyć roladki. Osączać na papierowym ręczniku (serwetce) i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze.
Potrzebne przybory:
standardowe kuchenne
Jak podawać?
No chyba na talerzyku lub w serwetce do ręki.
Uwagi:
Z roladkami jest trochę roboty, ale są bardzo pyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Łobuz |