Składniki:
25 dużych, świeżych truskawek,
150 g startej białej czekolady,
150 g startej deserowej czekolady,
2 łyżki masła
Jak przyrządzić?
Truskawki opłukać i obrać z szypułek, następnie osuszyć.Przygotować dwa garnuszki. W jednym stopić białą czekoladę, w drugim ciemną. Do każdego garnka dodać po 1 łyżce masła.Truskawkę zanurzyć w białej czekoladzie. Pokropić ciemną czekoladą. Ułożyć na woskowym papierze, żeby czekolada zastygła. Następną truskawkę zanurzyć w ciemnej czekoladzie i pokropić białą. Czynność tę powtarzać do wykorzystania wszystkich truskawek.
Uwagi:
Truskawki smakują wyśmienicie, ale trzeba pamiętać, że w dużej mierze smak zależy od jakości czekolady.Są one również świetnym dodatkiem (ozdobą) do deserów, koktajli, lodów, ciast itp.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | m4ritka |