Składniki:
1/2 kg filetów z mintaja, 1/2 kg pieczarek, jajko, mąka, sok z cytryny, duża cebula, 2-3 łyżki masła, olej, vegeta, sól
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać. Rybę pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać cebulą i vegetą, odstawić na 2 godziny. Jajko roztrzepać. Filety panierować najpierw w mące, a następnie w jajku. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć ryby. Pieczarki oczyścić, pokroić w kawałki. Na drugiej patelni stopić łyżkę masła, wrzucić pieczarki i podsmażyć grzyby. Zdjąć z ognia, posolić ryby, włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pieczarki i wiórki masła. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Potrzebne przybory:
nóż, dwie patelnie, deska
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami i surówką obojętnie jaką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | KAMILA |