Składniki:
żeberka (możliwie chude),
duży por lub dwa małe,
grzybek suszony,
sól, pieprz, vegeta
Jak przyrządzić?
Żeberka umyć, oddzielić od siebie, usuwając przy okazji tłuste części. Powinny powstać takie jakby pałeczki. Przesmażyć na patelni oprószone pieprzem i solą (można vegetą - wg uznania).Pory pokroić na gube skośne plastry.Wszystko (razem z grzybkiem suszonym i liściem laurowym - choć niekoniecznie, bez nich też będzie dobre) wrzucić do garnka i dusić do miękkości.Polecam korzystać z szybkowara, wtedy to ekspresowe danie, bo trzeba tylko wszystko pokroić, 10 min w szybkowarze i juź gotowe. A tak to dłużej. Ale też OK. Jak się dusi, to warto dodać vegety albo trochę rosołku w kostce (ale niedużo).
Jak podawać?
Podawać ze zwykłymi gotowanymi ziemniakiami albo z chlebkiem.
Uwagi:
Jest to pyszne!!!A z pora i żeberek powstaje rewelacyjny sos...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pandora |