Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
2 łyżki śmietany,
1 kostka margaryny Kasia,
1,5 łyżki kakao.
Masa serowa:
1 kg białego sera (ja kupuję już zmielony w kubełkach),
1 szklanka cukru,
20 dag margaryny Kasia,
2 jajka,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (ja używam polewy czekoladowej Gellwe i na ciasto potrzebuję 2 opakowań),
bakalie
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, cukier i wszystko razem dokładnie posiekać. Następnie dodać jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i do jednej dodać kakao. Upiec osobno 3 placki. W rondelku roztopić 20 dag Kasi z cukrem. Następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku i ser. Wszystko razem zagotować. Na jedno jasne ciato wylać połowę gorącej masy serowej, na to położyć ciemne ciasto i wylać resztę masy. Wszystko przykryć drugim jasnym plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać bakaliami.Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | cedr |