Paszteciki w cieście drożdżowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
80 dag mąki pszennej,
2 jajka,
1 żółtko,
300 ml mleka,
0,5 szkalanki oleju (najlepiej oliwa z oliwek),
6 dag drożdży,
sól,
cukier.

Farsz:
20 dag mięsa mielonego,
20 dag kapusty kiszonej,
15 dag pieczarek,
2 cebule,
sól,
pieprz,
maggi,
chili lub tabasco

Jak przyrządzić?

Farsz:Mięso mielone poddusić na patelni. Kapustę podgotować i posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić. Pieczarki posiekać i podsmażyć. Cebulę, mięso, pieczarki i kapustę wymieszać, dodać sól, pieprz, chili i maggi.Wszystko smażyć na patelni.Ciasto:Drożdże rozprowadzić w 100 ml mleka z odrobiną cukru i 2 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę, jajka, mleko i zaczyn dokładnie ugniatać. Gdy ciasto przyjmie jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od dłoni, dodać tłuszcz i wyrabiać do wchłonięcia.Przyrządzenie:Ciasto podzielić na 2 porcje.Rozwałkować na możliwie cienkie placki.Pokroić na kwadraty około 8 x 8 cm.Na brzeg nałożyć łyżeczkę farszu, zrolować, tak aby złączenie było od spodu, brzegi zacisnąć i zawinąć pod spód.Paszteciki wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 stopni.Po 40 minutach paszteciki wyciągnać z piekarnika i powierzchnię każdego posmarować pędzelkiem rozmąconym zółtkiem i delikatnie osolić.Zwiększyć temperaturę do ok. 180 stopni.Po kolejnych 5-10 minutach (do nabrania koloru złotego) wyciągnąć z piekarnika.

Uwagi:

Można podawać do barszczu lub jeść same.Najlepiej smakują ciepłe, można podgrzewać w mikrofalówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje30
Przybliżony koszt15 zł
AutorMyster01

Paszteciki w cieście drożdżowym: Podobne przepisy

Paszteciki w cieście drożdżowym: wypróbuj również

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... bowiem wiele ciekawych propozycji, które możemy wykorzystać w trakcie wiosennego pikniku bądź wakacyjnego wypoczynku. Jedną z nich są paszteciki, które nie tylko bardzo łatwo jest przygotować, ale także przechowywać ... . Niewielkie ciasteczka ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light

... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy. ... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... także przypisać mu wyjątkowy aromat, który zdarza się nam odnaleźć w trakcie porannego spaceru w pobliżu piekarni. Istnieje tylko jedna droga pozwalająca nam ożywić dawne wspomnienia, jaką jest samodzielne upieczenie ciasta drożdżowego. ... ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to dobry pomysł na rodzinny piknik, a połączenie ciasta, owoców i bitej śmietany idealnie nadaje się, by akcentować różnego rodzaju uroczystości ... Chociaż coraz częściej możemy spotkać ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... dwutlenek węgla, co powoduje rośnięcie ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej ... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... śmietankowego, który zrobiła dla nas mama albo babcia. Dość wspomnieć towarzyszące nam uczucie niecierpliwości, kiedy nie mogłyśmy się doczekać, aż pięknie pachnąca babka drożdżowa wreszcie ostygnie i będziemy ... gotowych wypieków jest na pewno ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... Już niedługo początek całego przedświątecznego zamieszania. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów. W takim zamieszaniu łatwo coś zepsuć. Ale tobie to nie grozi. Poznaj sekrety pieczenia ciast ... manny lub mąki ziemniaczanej. Krok 3 Nigdy ...

dawno temu

Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!

... racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy. ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... dań znanych i lubianych. Przykładem tego typu potrawy jest ciasto cytrynowe. Zobacz, w jaki sposób się je przyrządza, a także poznaj pomysły na inne domowe ciasta. ... proste ciasta. Znacznie lepiej jest bowiem upiec ciasto drożdżowe albo ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe galaretki, to produkty, których pojawiajawienie się na stole, sygnalizuje nadejście gości. Zdarza się, że nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie deseru ... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak ...

dawno temu

Ciasta wegańskie

... Razowiec na bananach, szarlotka Wandy, ciasto marchewkowe, czyli jak upiec ciasto bez mleka krowiego i jajek – wyzwanie czy codzienność? Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne dowodzi, że dobrze ... bądź jako składnik kompotu. Liczni ...

dawno temu

Ciasto toffi

... na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając ... piekarnika. Już teraz przeczytaj ...

dawno temu

Powiązane Tematy