Składniki:
Ciasto:
80 dag mąki pszennej,
2 jajka,
1 żółtko,
300 ml mleka,
0,5 szkalanki oleju (najlepiej oliwa z oliwek),
6 dag drożdży,
sól,
cukier.
Farsz:
20 dag mięsa mielonego,
20 dag kapusty kiszonej,
15 dag pieczarek,
2 cebule,
sól,
pieprz,
maggi,
chili lub tabasco
Jak przyrządzić?
Farsz:Mięso mielone poddusić na patelni. Kapustę podgotować i posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić. Pieczarki posiekać i podsmażyć. Cebulę, mięso, pieczarki i kapustę wymieszać, dodać sól, pieprz, chili i maggi.Wszystko smażyć na patelni.Ciasto:Drożdże rozprowadzić w 100 ml mleka z odrobiną cukru i 2 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę, jajka, mleko i zaczyn dokładnie ugniatać. Gdy ciasto przyjmie jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od dłoni, dodać tłuszcz i wyrabiać do wchłonięcia.Przyrządzenie:Ciasto podzielić na 2 porcje.Rozwałkować na możliwie cienkie placki.Pokroić na kwadraty około 8 x 8 cm.Na brzeg nałożyć łyżeczkę farszu, zrolować, tak aby złączenie było od spodu, brzegi zacisnąć i zawinąć pod spód.Paszteciki wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 stopni.Po 40 minutach paszteciki wyciągnać z piekarnika i powierzchnię każdego posmarować pędzelkiem rozmąconym zółtkiem i delikatnie osolić.Zwiększyć temperaturę do ok. 180 stopni.Po kolejnych 5-10 minutach (do nabrania koloru złotego) wyciągnąć z piekarnika.
Uwagi:
Można podawać do barszczu lub jeść same.Najlepiej smakują ciepłe, można podgrzewać w mikrofalówce.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Myster01 |