Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 1/2 litra kwaśnej śmietany, 1 dag drożdzy, trochę tartej gałki muszkatołowej.
Masa: 1 szkl. wiórków kokosowych, 1 żółtko, 2 łyżeczki sztucznego miodu, cukier waniliowy.
Cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać do mąki, przemieszać z tłuszczem, dodać gałkę, zagnieść ciasto. Przyrządzić masę: wiórki wsypać do rondelka z rozgrzanym miodem, dodać żółtko, wymieszać, nie gotując, na ogniu i odstawić do ostygnięcia. Z ciasta wałkować cienkie placki, wykrawać szklanką kółka, nakładać po trochu masy kokosowej, lepić pierożki i piec w gorącym piekarniku (220 stopni) ok. 20-25 minut. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | 1 rożek = 112 kcal |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | donia |