Składniki:
kalafior (paczka mrożonego), 6 średnich pomidorów, 6-7 jaj, kukurydza z puszki (najlepiej Pudliszki), czerwona fasola (puszka), pół średniego słoika majonezu, pół kubka śmietany 12-18%, sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie, ma być nieco twardy. Ugotowany przekładamy do miski (przezroczystej), czekamy, aż ostygnie. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, jajka gotujemy, kroimy na ćwiartki. Sos: mieszamy majonez ze śmietaną i pieprzem. Każdą warstwę, czyli kalafior, pomidory, jaja posolone polewamy sosem. Na wierzch sypiemy wymieszaną kukurydzę z fasolą i też solimy i polewamy sosem.
Uwagi:
Bardzo smaczna, szczególnie jak ktoś lubi pomidory i śmietanę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 małych |
Autor | muszka |