Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
2 dag drożdży,
¾ szklanki wody,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli.
Sos zwykły:
koncentrat pomidorowy,
oregano, sól, pieprz.
Sos czosnkowy:
śmietana 18%,
majonez,
sól,
pieprz,
czosnek.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (odkładamy na jakiś czas, żeby wyrosło), następnie smarujemy blachę i wykładamy na nią ciasto. Ciasto smarujemy "sosem zwykłym", a następnie układamy składniki do pizzy wedle własnego uzania. Piec około 20 minut w 210°C.Sos zwykły:Koncentrat rozcieńczyć trochę wodą i mieszać z oregano (tak aby sos nie był za rzadki ani za gęsty), doprawić solą i pieprzem.Sos czosnkowy:Troszeczkę majonezu, 3 razy tyle śmietany, wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Uwagi:
Jeśli chcemy, aby była troszkę grubsza (tak około 5 cm, bo pizza rośnie podczas pieczenia), wkładamy ją do blachy tortowej. Jeśli natoniast ma być cieńsza, wtedy blacha musi być większa. Smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Motylka:) |