Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 6 jajek,
- 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej) lub wędzonego boczku,
- szczypiorek,
- sól,
- ulubione przyprawy.
Jak przyrządzić?
W schabie wydrążyć tunel(nie wycinać) ale nie na wylot. Najlepiej zrobić to trzonkiem tłuczka do ziemniaków. Na kiełbasie lub boczku usmażyc gęstą jajecznicę, ostudzić ją i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Jajecznicą wypełnić tunel, schab natrzeć solą i posypać przyprawami. Dusić w brytfannie lub upiec w piekarniku(w folii aluminiowej) około 1-1,5 godziny.
Jak podawać?
Ostudzony schab pokroić w plastry i ułożyć dekoracyjnie na półmisku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | mahjongg |