Chlebek (autor Beleczka) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

10 dag drożdży,
2 łyżki płaskie soli,
2 łyżeczki cukru,
ok. 1 litra wody,
1 kg mąki pszennej (np. tortowej lub wrocławskiej),
1 szkl. otrębów pszennych,
10 dag słonecznika łuskanego,
10 dag łuskanych pestek dyni,
1/4 szkl. siemienia lnianego,
1/4 szkl. sezamu

Jak przyrządzić?

Przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. ciepłej wody), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużego garnka lub miski przesiać mąkę, dodać: otręby, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, sól i wszystko razem wymieszać. Do tego wlać rozczyn i resztę ciepłej wody i wszystko razem wyrabiać. Konsystencja ciasta powinna być gęściejsza niż ciasto naleśnikowe - ciasto powinno się swobodnie wylewać z garnka.Przygotować foremki keksówki (3 małe lub 2 duże), wysmarować je margaryną i oprószyć mąką, wylać ciasto do foremek (do połowy foremki), odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, ponacinać nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem (wtedy skórka jest bardziej chrupiąca i ma piękny kolor). Można posypać słonecznikiem lub otrębami pszennymi.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu najlepiej wyjąć z foremki, gdy chlebek jest jeszcze gorący i wstawić do ciepłego piekarnika na ruszt i uchylić drzwiczki, wtedy woda odparuje i wszystkie skórki będą chrupiące.

Potrzebne przybory:

duży garnek lub miska, łyżka, garnuszek, szklanka, 3 małe lub 2 duże foremki keksówki, pędzelek do smarowania

Jak podawać?

Najlepiej bezpośrednio po upieczeniu, wtedy jest najlepszy efekt :))) Chlebek dobry jest także następnego dnia i może długo postać.

Uwagi:

Pierwszy chlebek mi nie wyszedł, ale każdy następny był coraz lepszy...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje3 lub 2
Przybliżony koszt10 zł
AutorBeleczka

Chlebek (autor Beleczka): Podobne przepisy

Chlebek (autor Beleczka): wypróbuj również

Powiązane Tematy