Składniki:
10 dag drożdży,
2 łyżki płaskie soli,
2 łyżeczki cukru,
ok. 1 litra wody,
1 kg mąki pszennej (np. tortowej lub wrocławskiej),
1 szkl. otrębów pszennych,
10 dag słonecznika łuskanego,
10 dag łuskanych pestek dyni,
1/4 szkl. siemienia lnianego,
1/4 szkl. sezamu
Jak przyrządzić?
Przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. ciepłej wody), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużego garnka lub miski przesiać mąkę, dodać: otręby, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, sól i wszystko razem wymieszać. Do tego wlać rozczyn i resztę ciepłej wody i wszystko razem wyrabiać. Konsystencja ciasta powinna być gęściejsza niż ciasto naleśnikowe - ciasto powinno się swobodnie wylewać z garnka.Przygotować foremki keksówki (3 małe lub 2 duże), wysmarować je margaryną i oprószyć mąką, wylać ciasto do foremek (do połowy foremki), odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, ponacinać nożem, posmarować rozkłóconym jajkiem (wtedy skórka jest bardziej chrupiąca i ma piękny kolor). Można posypać słonecznikiem lub otrębami pszennymi.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu najlepiej wyjąć z foremki, gdy chlebek jest jeszcze gorący i wstawić do ciepłego piekarnika na ruszt i uchylić drzwiczki, wtedy woda odparuje i wszystkie skórki będą chrupiące.
Potrzebne przybory:
duży garnek lub miska, łyżka, garnuszek, szklanka, 3 małe lub 2 duże foremki keksówki, pędzelek do smarowania
Jak podawać?
Najlepiej bezpośrednio po upieczeniu, wtedy jest najlepszy efekt :))) Chlebek dobry jest także następnego dnia i może długo postać.
Uwagi:
Pierwszy chlebek mi nie wyszedł, ale każdy następny był coraz lepszy...
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 lub 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Beleczka |