Składniki:
słój grillowanej czerwonej papryki (polecam paprykę greckiej firmy Kostopulos),
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
2 łyżki octu winnego,
1-2 zgniecione ząbki czosnku,
łyżka oregano lub tymianku,
3 łyżki pokruszonego sera feta
Jak przyrządzić?
Wyciągnąć paprykę ze słoja i pozwolić jej ocieknąć z zalewy. Pokroić papryki wzdłuż i umieścić je w na talerzu. W miseczce ubić oliwę z octem i skropić nią papryki. Paprykę posypać czosnkiem i oregano i pozostawić na godzinę, aby całość się przegryzła pod przykryciem w pokojowej temperaturze. Zaraz przed podaniem wyłóż ser feta na wierzch.
Uwagi:
Jest to typowy grecki przepis na paprykę grillowaną (odmiany florinis). Polecam fanom kuchni śródziemnomorskiej!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Damian |