Składniki:
Filety z piersi kurczaka lub indyka,
paczka mrożonego szpinaku.
Nadzienie szpinakowe:
pół opakowania sera feta,
kilka ząbków czosnku,
pieprz, sól, vegeta,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Mięso podzielić na kawałki, z których można będzie zawijać roladki. Rozbić, posypać vegetą.Nadzienie szpinakowe:Rozmrozić szpinak, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do smaku czosnek, sól, pieprz. Na końcu duszenia dodać pokruszoną fetę. Gdy feta się rozpuści, zdjąć szpinak z ognia i przestudzić.Na filety nakładać nadzienie i uformować w roladki. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową i gotować na parze ok. 20 min.
Jak podawać?
Roladki wyśmienicie się komponują w towarzystwie szpinakowego makaronu typu wstążki z sosem pesto lub szpinakowym.
Uwagi:
Roladki te mogą być przygotowane w kilku wariantach w zależności od gustu i upodobań. Można je gotować na parze, obtoczyć w panierce i przesmażyć na patelni lub usmażyć saute, a nawet dusić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | wizzka |