Składniki:
2 spore piersi kurczaka (ewentualnie indyka), mrożone warzywa do potraw chińskich, ryż, przyprawa curry, przyprawa do potraw chińskich, sól, pieprz, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w spore kostki, przełożyć do głębokiej salaterki i obficie posypać przyprawami. Odstawić do lodówki (najlepiej minimum na godzinę). W międzyczasie ugotować ryż z przyprawami i kostką rosołową - najlepiej na parze. Warzywka posypać przyprawami i gotować na parze razem z ryżem. Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Ugotowany ryż rozkładać na talerzu w formie wieńca pustego w środku. W powstałe w ten sposób wolne miejsce nakładać gotowane warzywa i podsmażonego kurczaka.
Jak podawać?
Potrawę podawać na gorąco, najlepiej z surówką z białej kapusty.
Uwagi:
Do warzyw mozna także dodać ananasa, pieczarki i pędy bambusa. Wszystko zależy od fantazji gotującego.Do gotowania ryzu dodajemy sporo przyprawy curry, aby ryż nabrał ładnego żółtego koloru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | tova1 |