Kurczak po chińsku (autor tova1) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 spore piersi kurczaka (ewentualnie indyka), mrożone warzywa do potraw chińskich, ryż, przyprawa curry, przyprawa do potraw chińskich, sól, pieprz, kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić w spore kostki, przełożyć do głębokiej salaterki i obficie posypać przyprawami. Odstawić do lodówki (najlepiej minimum na godzinę). W międzyczasie ugotować ryż z przyprawami i kostką rosołową - najlepiej na parze. Warzywka posypać przyprawami i gotować na parze razem z ryżem. Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Ugotowany ryż rozkładać na talerzu w formie wieńca pustego w środku. W powstałe w ten sposób wolne miejsce nakładać gotowane warzywa i podsmażonego kurczaka.

Jak podawać?

Potrawę podawać na gorąco, najlepiej z surówką z białej kapusty.

Uwagi:

Do warzyw mozna także dodać ananasa, pieczarki i pędy bambusa. Wszystko zależy od fantazji gotującego.Do gotowania ryzu dodajemy sporo przyprawy curry, aby ryż nabrał ładnego żółtego koloru.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł
Autortova1

Kurczak po chińsku (autor tova1): Podobne przepisy

Kurczak po chińsku (autor tova1): wypróbuj również

Powiązane Tematy